Home Nieuws Activiteiten Kom langs Voor ieder Jeugd IVN

Zomereik (Quercus robur)

 

Biologie

Het blad van de zomereik is gelobd. Als het in het voorjaar verschijnt, duurt het niet lang meer voor de boom gaat bloeien (mei-juni). De bloei duurt slechts kort en de bloemen vallen niet erg op. De eik heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen. De mannelijke katjes hebben dezelfde kleur als het blad. De zeer kleine vrouwelijke bloemen zijn rood.

De bladeren zitten bijna zonder steel, direct aan de takken. De vruchten - de eikels - hebben een langere steel. Ze zijn langwerpig en vormen het voedsel van allerlei dieren zoals reeën, eekhoorns, muizen en gaaien.

In de herfst verkleurt het blad naar oranjebruin. Vaak blijft het dode blad nog lang aan de boom zitten, soms zelfs tot in het voorjaar de jonge blaadjes verschijnen. De knoppen zijn bruin en geschubd. Aan het eind van de tak zitten ze in groepjes bij elkaar en vormen een zogenaamde ‘bokkenpoot’.

Herkomst en gebruik

De eik kan zeer oud worden en uitgroeien tot een statige indrukwekkende boom. Het is dus niet verwonderlijk dat de eik van oudsher in veel culturen een bijzondere plaats heeft ingenomen. De Germanen vereerden de eik als heilige boom, verbonden met Wodan of Donar.
De eik was een symbool van waardigheid, wijsheid, en de band tussen hemel en aarde. Daarom werd recht gesproken onder de eikenboom; men verwachtte dat op deze plaats juiste beslissingen zouden worden genomen.

Eikenhout is hard en duurzaam. Het is veel gebruikt bij de bouw van huizen en schepen. Schors en blad worden bij het traditionele leerlooien toegepast want zij bevatten veel looizuur.

Waar te zien?

Monumentale bomen van deze soort in de gemeente Valkenswaard:
Zomereik aan de Dorpsstraat te Schaft
Zomereik bij de Dommelse watermolen
Zomereik bij de Schafterekker
Zomereik bij de St. Martinusschool in Dommelen
Zomereik bij het Heihuis en Gagelhof
Zomereik bij huize Agnetendal
Zomereik bij Waterloopkade bij Schaft
Zomereiken achter Dorpsstraat 13
Zomereiken bij Bosstraat 59
Zomereiken bij De Sil
Zomereiken bij De Vest
Zomereiken bij Korfvlechterwei 79
Zomereiken in weiland achter Poterseind 15
Zomereik in het stiltegebied bij Schaft
Zomereik in het St. Martinuspark
Zomereik in het verlengde van het Ericapad
Zomereik in weiland achter Boerenbond
Zomereik in weiland stiltegebied bij Schaft
Zomereik op het DoeWeek-terrein in Dommelen
Zomereik op het terrein van theehuis Venbergen