Home Nieuws Activiteiten Kom langs Voor ieder Jeugd IVN

Tamme kastanje (Castanea sativa)

Biologie

De tamme kastanje heeft langwerpig blad met een stekelige, gezaagde rand. Aan het begin van de zomer - dus ruim na het verschijnen van het blad - bloeit de boom. Er zijn aparte mannelijke en vrouwelijke bloemen. De mannelijke zitten als propjes aan een soort katje, de vrouwelijke bevinden zich dichtbij de plek waar de ‘katjes’ aan de takken zitten. Aan de stekelige bolsters, waarin de kastanjes zitten, is vaak nog een restant van dit katje te zien.

De vruchten zijn eetbaar, al is er een warme zomer voor nodig om de kastanjes goed te laten rijpen. Allerlei dieren zoals gaaien, eekhoorns en zwijnen zijn dol op tamme kastanjes en helpen mee aan de verspreiding door af en toe een voorraadje vruchten te vergeten.

Herkomst en gebruik

De kastanje komt van nature voor in Zuid-Europa, en aangrenzende streken in Azië en Afrika. In ieder geval de Romeinse legioenen hebben de tamme kastanje naar Noord-Europa gebracht. De boom werd door hen verbouwd vanwege de voedzame vruchten. Waarschijnlijk zijn de eerste kastanjebomen nog eerder naar onze streken gekomen, en zijn Keltische stammen hiervoor verantwoordelijk.

Het hout van de tamme kastanje is goed bestand tegen vocht. Het wordt daarom veel gebruikt als buitenhout, bijv. voor tuinmeubilair, bruggen en afrasteringspalen.

Waar te zien?

Monumentale bomen van deze soort in de gemeente Valkenswaard:
Tamme kastanje bij Agnetendal