Home Nieuws Activiteiten Kom langs Voor ieder Jeugd IVN

Mammoetboom (Sequoiadendron giganteum)

Biologie

De mammoetboom is een altijdgroene boom die hoort bij de naaldbomen. Geen enkel levend wezen heeft meer massa dan een mammoetboom.
De naalden zijn klein. Ze zitten dicht op de takken en bedekken deze helemaal. De naalden vallen nooit alleen af, maar met tak en al.

De mammoetboom is éénhuizig, mannelijke en vrouwelijke kegels komen voor op één boom. De boom bloeit in het vroege voorjaar. De mannelijke kegels zijn lichtgeel en vallen bijna niet op. De vrouwelijke kegels verkleuren tijdens het rijpen van groen naar bruin, dit duurt twee jaar. Daarna kunnen ze nog jarenlang aan de boom blijven zitten.

Herkomst en gebruik

De mammoetboom komt van oorsprong voor in het zuidwesten van de USA. Hier staan mammoetbomen van meer dan 80 meter hoog, en naar schatting meer dan 3000 jaar oud! Sinds 1852 zijn ook mammoetbomen in Europa aangeplant.

De mammoetboom heeft een dikke, zachte bast. Men kan er met een vuist tegen slaan zonder zich te verwonden. Dit heeft de boom de bijnaam 'boksboom' opgeleverd. De dikke bast beschermt de boom bij bosbranden.
Het hout is eveneens erg zacht waardoor het niet als bouwhout gebruikt kan worden.

Waar te zien?

Monumentale bomen van deze soort in de gemeente Valkenswaard:
Mammoetboom op het oude kerkhof in Valkenswaard