Home Nieuws Activiteiten Kom langs Voor ieder Jeugd IVN

Amerikaanse eik (Quercus rubra)

 

Biologie

Het blad van de Amerikaanse eik lijkt op dat van de Zomereik maar het is veel groter en de uiteinden van het blad zijn puntig. Als het in het voorjaar verschijnt, duurt het niet lang meer voor de boom gaat bloeien (mei-juni). De bloei duurt slechts kort en de bloemen vallen niet erg op. De eik heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen. De mannelijke katjes hebben dezelfde kleur als het blad. De zeer kleine vrouwelijke bloemen zijn rood.
De vruchten - de eikels - rijpen anderhalf jaar aan de boom. In het eerste jaar zijn ze nog klein en groen, in het tweede jaar worden ze groter en bruin. Ze zijn bijna rond en worden gegeten door allerlei dieren zoals reeën, eekhoorns, muizen en gaaien. In de herfst krijgt het blad de prachtigste tinten: oranje, rood, geel en bruin. De knoppen zijn bruin en geschubd. Aan het eind van de tak zitten ze in groepjes bij elkaar en vormen een zogenaamde ‘bokkenpoot’.

Herkomst en gebruik

Zoals de naam al zegt is de boom niet inheems in Europa. Van oorsprong groeit de soort aan de oostkust van Amerika. De eerste Amerikaanse eiken zijn aan het begin van de negentiende eeuw in Nederland geïntroduceerd. De kroon kan enorm breed uitgroeien waardoor de Amerikaanse eik in de bossen andere, inheemse, soorten kan verdringen. Tegenwoordig wordt de boomsoort daarom op veel plaatsen uit de bossen verwijderd.
Het hout van de Amerikaanse eik is goed maar toch niet zo duurzaam als van de Zomereik. De boom wordt gemiddeld ook niet zo oud, meestal niet ouder dan 200 jaar.

Waar te zien?

Monumentale bomen van deze soort in de gemeente Valkenswaard:
Amerikaanse eik aan de Valkenierstraat
Amerikaanse eik bij Leenderweg 166
Amerikaanse eiken in het Brouwersbos
Amerikaanse eik in het St. Martinuspark